Aslında merak ve heyecanla beklenen gelişmelerden bir tanesi de bebekler ne zaman diş çıkaracağını merakla bekleme sürecidir. Bu durum biraz zorlu geçse de geride tatlı anılar bırakmaktadır. İlk dişler yani süt dişleri bebeklerin ilk 6 ile 12 ay aralığında çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar pek çok çocuğun 20 adet süt dişleri 3 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Bu dişler ise 6 veya 7 yaşına kadar çene yapısında kalmaktadır.

Anne veya Babalar en çok bebeklerde diş ne zaman çıkar? araması yapmaktadır. Bazı bebeklerde yaş gübü gelmesine rağmen dişlerin çıkmadığı görülebilmektedir. Bu konu dolayısıyla ebeveynler arasına endişe verici bir durum gibi algılanmaktadır. Sağa ve sola sorarak bir takım gereksiz bilgiler alabilirler. Şu unutulmamalıdır ki her bebek kendine has bir gelişim süreci gösterir bilinci ile yaklaşılmalıdır ve gerekli bilgileri sadece uzman hekimlerden almalıdır.

Bebekler ne zaman diş çıkartır?

Bebekler doğduktan 3 ay gibi bir süre sonra artık ağzıyla dünyayı tanımaya başlamaktadırlar. Bu sürede artık bebekler ellerini ağzına sokmaya başlayabilir hatta her şeyi ağızlarına götürmek isterler. Bu durum için anneler veya babalar dişleri mi çıkıyor acaba? gibi soruları sormaya başlarlar fakat bu durum bebeğin artık gelişimin başladığını ve sadece etrafı tanımaya başladığını gösterir ve diş çıkarmasıyla bir ilişkisi yoktur.

Çoğu bebek ilk dişlerini 6.ay civarında çıkartmaya başlamaktadır. Fakat şu unutulmamaktadır ki bu süre öncesi yada sonrası çıkarılan dişlerde acaba bir sıkıntı mı var gibi düşüncelere kapılmamak gerekir. Çünkü diş çıkarma süreci 3 aylık bebek diş çıkarır mı? yada 4 aylık diş çıkarma belirtileri nelerdir gibi sorular sorulabilir bu durumlar normaldir ve gelişime etki etmez.

Bebeklerde genelde ilk çıkan dişler alt ön dişlerdir. Geri kalan dişler sırayla çıkmaktadır ve en son çıkan dişler ise azı dişleridir. Tüm dişlerin çıkması 3 yaşına geldiğinde ağızda toplam olarak 20 diş olması gerekir. Diş çıkma sürecine göre her 6 ayda bir 4 adet süt dişi çıkabilir diyebiliriz.

Kız bebekler daha hızlı geliştiği için erek çocuklara göre daha erken diş çıkardığı görülmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Anne ve Babaların en çok merak edip aradıkları soruların başında da Bebeğimizin diş çıkarmak üzere olduğunu nasıl anlarız? gelir ve aslında bebekler arasında farklı olmakla birlikte en çok yaygın olarak görülen diş çıkartma belirtiler şunlardır;

  • Artan Huysuzluk,
  • Oluşan uyku sorunları,
  • iştahsızlık halleri
  • ishal hali,
  • kabız olması,
  • Ağızda aşırı tükürük oluşturmaya başlaması,
  • Kulak kaşıntıları,
  • Ağzının çevresinde olan döküntüler
  • Ateş

Bir sonraki konumuz ise Bebeklerde diş çıkarma döneminde nelere dikkat edilmelidir? olacaktır.