Kısaca Diş ağrısı nedir?
En kısa tanımıyla diş ağrısı dişin içerisinde veya çevresinde gelişen ağrılı duruma tanımlanan isimdir. Küçük çaplı ağrılı halleri hafif diş etlerinin zedelenmelerinden oluşabilir ve kendiliğinden geçebilir. Fakat ciddi ve bir süre geçmesine rağmen sona ermeyen ağrılar artık kendi başına iyi bir duruma gelemeyecek kadar sorunlu hal almıştır ve mutlak bir diş hekimi tarafından tedavi süreci başlatılmalıdır.
Dişin sert dış yüzeyinin içerisinde bulunan ve pulpa ismi verilen yumuşak yapı sinir uçları ve kan damarları ile bir bütündür. Pulpa sinir sistemi ise insan bedeninin en hassas sinir sistemini oluşturur. Bu sisteme bakteri enfeksiyonu bulaştığında ağrı oluşumu başlar hatta bazen şişlik ile birlikte ağrılı durumlar görülebilmektedir.
Şu unutulmamalıdır tedavi edilmeyen her bakteri ve enfeksiyon vücudun diğer kısımlarına da yayılma durumu söz konusudur.
Diş Ağrısının Olası Nedenleri Nelerdir?
Diş ağrılarına neden olabilecek durumlar bir hayli fazla olup aşağıdaki durumlar genel ve en çok sık rastlanan ağrı sebeplerindendir;
- Diş çürümesi,
- Dişin sert kısmından iç kısmına işlemiş bakteri enfeksiyonu,
- Diş yada dişlerin çatlaması,
- Diş veya dişlerin kırılması,
- Önceden yapılmış bir diş dolgusunun hasar alması,
- Gece uykularında diş sıkması sonucu gündüz sızlama ve ağrılı halleri,
- Diş etleri enfeksiyonları,
- Yeni diş patlamaları
Diş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Diş Ağrısının en net belirtisi oldukça keskin bir zonklama ara sıra kesilen ve şiddetli bir taraftan veya merkezi net belli olmayan başınızı öne düşürebilecek kadar keskin bir acıdır. Bazen ise bir diş ağrısında o diş ile bir şey ısırdığınızda ortaya çıkabilir. Dişinizin çevresinde bir şişlik oluşabilir. Bazı kişilerde baş ağrısı yapabilir hatta ateşini yükseltebilmektedir.
Nefes almada ve özellikle yutkunmada sorun yaşanıyorsa hızla en yakın diş hekimine gidip muayene olmak ve röntgen ile çürük ve enfekte olmuş dişi veya dişleri tespit edip tedavi süreci başlatılmalıdır.