Yazımıza girişte basit ve net bir cevap ile başlayalım. Unutmayın her türlü diş ağrısının bariz çözümü, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünmektir. Ancak hemen diş hekiminize gidemediğinizde, bu arada bir miktar rahatsızlığa katlanmak zorunda kalabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları, dişçi randevunuzu beklerken diş ağrısını en aza indirmenize yardımcı olabilir.

Diş Ağrısını Tedavi Etmenin ve Ağrıyı Hızlı Bir Şekilde Hafifletmenin Kanıtlanmış 10 Yolu

Aşağıdaki bilgiler deneme yapılmış olan bir içeriktir. Eğer diş ağrısı yaşıyorsanız ki mutlaka en hafifinden en şiddetli ağrısına kadar size uygun olan bir tedaviyi özellikle de Doktora gitmeden diş ağrısı nasıl geçer diye bir bilgi arayışındaysanız ve bu durumdan hızlıca kurtulmak için de diş ağrısına ne iyi gelir acaba diye de soruyorsanız aşağıdaki maddeleri yavaşça okuyun ve uygulamak istedikleriniz için çekinmeden hızlıca uygulamaya geçin. Şu bir gerçektir ki diş ağrısının hangi saatte veya nerde olduğu fark etmeksizin anlık oluştuğunu da hatırlatalım.

Diş Ağrısı İçin Ne Yapılmalıdır?

Bir numaralı hedefiniz diş ağrısını olabildiğince çabuk ortadan kaldırmak olsa da, önce olası nedeni göz önünde bulundurmalısınız. Vücudumuz ağrı hissettiğinde, beynimize bir şeylerin doğru olmadığını söyleyen uyarı sinyalleri gönderir. Ağız ağrınız varsa, genellikle mümkün olan en kısa sürede ele alınması gereken bir sorununuz olduğunun işaretidir.

Ağız ağrısına diş çürüğü, hasarlı bir dolgu, diş kırığı, enfekte diş etleri veya diş apsesi gibi çeşitli ciddi sorunlar neden olabilir. İkincisi meydana gelirse, hızlı tedavi olmaksızın ciddi komplikasyonlar yaşayabilirsiniz. Bu komplikasyonlar dişin ve destekleyici kemiğin kaybını içerebilir. Bazı durumlarda, bakteriyel enfeksiyonlar vücudun diğer bölgelerine de yayılarak hastaneye yatmaya veya daha kütü bir hale gidebilir. Bu nedenlerden dolayı, aşağıdaki apseli diş belirtilerinden herhangi birini gösteriyorsanız acil olarak en uygun bir diş hekimine tedaviye başvurmanız önemlidir.

  • Kırmızı hal almış ve şiş diş etleri
  • Ateş hali
  • Ağızda şişmiş, kırmızı bir yumru hali
  • Kan veya irin tükürmeli durumlar
  • Zonklayan ve duramayacağınız derecede bir ağrı
  • Ağızda hoş olmayan veya tuzlu bir tat
  • Şişmiş yüz veya çene yapısı
  • Kırık veya ciddi şekilde yontulmuş diş veya dişler

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, hemen vakit kaybetmeden diş hekimlerimizden birini arayın veya muayene olmaya gidin.

Diş Ağrısının Giderilmesi

Diş ağrınızın nedeni ne olursa olsun, değerlendirme için en yakın diş hekimini ziyaret etmeniz önemlidir. Bununla birlikte, diş ağrınızın bir boşluk veya küçük bir kırıktan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, bir profesyonel görene kadar ağrıyı en aza indirmek için aşağıdaki uygulamalardan en uygun olanını uygulayabilirsiniz.

Diş Ağrısı Nasıl Giderilir?

Geçici bir diş ağrısı ilacı için çaresiz misiniz? Diş ağrınız altta yatan ciddi bir sorundan kaynaklanmıyorsa veya yaklaşan dişçi randevusunu bekliyorsanız, reçetesiz satılan ilaçlar, soğuk kompresler ve diğer evde uygulanan tedavilerle diş ağrınızı dindirebilirsiniz. Diş ağrısını gidermek için başlıkları takip edebilirsiniz.

Diş Ağrısı için Evde uygulanabilecek hızlı doğal yöntemler:

1. Soğuk kompres uygulayın.

Genel olarak, diş ağrısı ağrısını hızlıca durdurmanın veya köreltmenin iki yolu bulunur ki bunlardan ilk lanı iltihabı azaltmayı içerirken, ikincisi ise, yaralanmadan beyne giden sinyalleri kesintiye uğratmaya odaklanır. Bu işlem için ise bir seferde en fazla 20 dakika boyunca yüzünüzün yanına soğuk bir paket veya dondurulmuş sebze yada buzu bir torba uygulayarak ilk hedefe ulaşmak isteyebilirsiniz.

Unutmayın ki mutlaka bir ara tampon olarak ise buz ile yüzünüz arasında bir parça bez kullandığınızdan emin olun, böylece yanlışlıkla cildinize zarar vermezsiniz. Bu, ağrıyı körelterek ve şişliği azaltarak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

2. Bir anti-inflamatuar alın.

Ayrıca, bir anti-inflamatuar ilaçlardan alarak şişlik ve ağrı sinyallerini azaltabilirsiniz. İlacı bir kez almaktan ve rahatlama hissettiğinizde veya ağrı ve iltihabın geri dönmesi muhtemel olduğunda durdurmaktan kaçının. Güçlü bir ağrı kesici ilaçlardan bahsediyoruz. Sayfanın en alt kısmında hangi ilaçlar olduğunu görebilirsiniz.

3. Tuzlu su ile durulayın.

Soğuk algınlığı paketleri ve reçetesiz satılan ilaçlara ek olarak, diş ağrısını durdurmanın bazı doğal yolları vardır. Ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayarak enfeksiyonları temizleyebilir ve ağrıyı geçici olarak hafifletebilirsiniz. Diş ağrısını tuzlu suyla tedavi etmek ayrıca ağızdaki yaraları iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Durulama sırasında tuzlu su yutmamaya dikkat edin.

4. Sıcak paket kullanın.

Çenenizin yanına sıcak bir paket uygulayarak rahatsızlığı azaltabilirsiniz. Sıcak paketiniz yoksa, temiz bir çorabı pirinçle doldurup bir ucunu bağlayarak yapabilirsiniz. Ardından pirinç dolgulu çorabı mikrodalgaya koyun ve birkaç dakika ısıtın. Paketten gelen ısı, ağzınızdan beyninize giden ağrı sinyallerini kesmeye yardımcı olacaktır.

5. Akupressürü deneyin.

Yapılmış olan araştırmalar göstermektedir ki, akupresin vücudumuzun endorfin salmasına neden olur ve bu durumun da diş ağrısı ağrısını azaltabileceğini öngörmektedir. Vücutta ağız rahatsızlığı ile ilişkili olduğuna inanılan belirli kilit noktalar vardır. Akupresürü denemek isterseniz, bu işlem için detaylı bilgiye sahip olan ve iyi derecede yönlendirme yapabilen güvenilir internet kaynaklarını araştırmayı düşünebilirsiniz.

6. Nane çayı poşetleri kullanın.

Nane yapısı gereği ferahlatıcı bir bitkidir. Nane çayını poşetleyip yada hazır poşet var ise bunlar ile ağrınızı hafifletmeyi deneyin. Bu çay poşetlerini ister sıcak isterseniz soğuk olarak dişinizin üzerine koyun. Bu, zihninizi diş ağrınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olabilecek hoş bir his oluşturacaktır. Aslında tamamen ilizyon ve kandırmaya dayalı bir yöntemdir.

7. Sarımsağı deneyin.

İnsanlık tarihinde ve şifalı bitkilere yön verenler tarafından bakıldığında sarımsak Binlerce yıldan beridir tıbbi özellikler için kullanılmıştır ve kullanılmaya devam edilmektedir. Antibiyotik özelliği olduğundan mevcut zararlı bakterileri öldürmenin yanı sıra ağrı kesici olarak da işlevleri vardır. Diş ağrısı için sarımsak ile bir adet karanfili ezerek yapışkan bir macun oluşturun ve bunu ağrıyan dişinize uygulayın. Diğer kolay ve hızlı bir işlem ise bir diş taze sarımsağı çiğneyip ardından tükürebilirsiniz.

8. Bir guava yaprağı çiğneyin.

Anti-inflamatuar özellikleri barındıran guava yaprakları aynı zamanda da ağrıyı azaltabilen ve ağız yaralarını sterilize edebilen antimikrobiyal özellikleri bulunur. En hızlı işlemlerden olan eğer elinizde varsa Taze guava yapraklarını çiğneyin. 

9. Karanfil yağı kullanın.

Geçmiş tarihlerden beridir ağrılar için karanfil yağının kullanıldığı bilinir ve uygulanır. Bu durum bizim tarihimiz içinde geçerlidir. Doğal şifalardan birisi de karanfilin kendisidir. Karanfil yağını dişinize uygulayın. Karanfil yağını ağzınıa uyguladığınızda bir özelliği de ağız yaralarını sterilize edebilen doğal bir antiseptik olan öjenol içermesidir. Temiz bir pamuk yardımıyla dişinize sürebilirsniz. Eğer yağ çok koyu gelirse az bir su ile inceltebilirsiniz.

10. Ev yapımı kekik gargarasını deneyin.

Kekik te doğal bir güçlü antioksidan ve antibakteriyel özellikleri içerir. Bu durumu dişinizin ağrıları için kullanın. Bir pamuğa kekik yağı ekleyebilir ve dişinizin üzerinde bekletebilirsiniz. Bu durum ağrınızı mutlaka hafifletir. 

Diş Ağrısı Nasıl Hızlı Durdurulur

Bazen reçetesiz satılan ilaçlar ve evde kullanılan ilaçlar diş ağrısını durdurmak için yeterli olmaz. Diş ağrısı için ne yapacağınızdan emin değilseniz, bir uzmanı ziyaret etme zamanı gelmiş demektir.

Diş ağrısı dayanamayacak kadar fazla olduğunda, acil diş bakımı garanti edilir. Ağrı şiddetliyse, diş hekiminizin yolunu hemen tutmalısınız böylece ağrıdan kurtulabilir ve daha fazla komplikasyondan kaçınabilirsiniz. 

Diş Hekiminde Neler Beklenir?

Diş ağrısını tedavi etmek için bir diş hekimi önce tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve bir muayene yapacaktır. Ne zaman başladığı, nerede olduğu, ne kadar şiddetli olduğu, neyin daha kötü hissettirdiği ve neyin daha iyi hissettirdiği dahil olmak üzere diş ağrınız hakkında özel sorular soracaktır. Diş hekimi daha sonra diş etlerinizi, dişlerinizi ve diğer ilgili bölgeleri inceleyecektir. Sorunun kesin nedenini belirlemek için röntgen ve/veya başka testler gerekebilir.

Diş hekimi nedeni belirledikten sonra mevcut tedavi seçeneklerini özetleyecektir. Boşluklar için bir dolguya ihtiyacınız olabilir. Dişin siniri enfekte ise kanal tedavisi gerekebilir. Alan enfekte olmuşsa, diş hekimi bakterileri öldürmek için antibiyotik ilaç reçete edebilir. Bazen diş hekimleri, iltihabı ve ağrıyı azaltmak için diğer tedavilerle birlikte soğuk lazerle fototerapi kullanır.

Sorunun ciddiyetine göre muayeneden hemen veya birkaç gün sonra tedavi olabilirsiniz. İkincisi meydana gelirse, diş hekiminiz beklerken rahatsızlıkla başa çıkmanıza yardımcı olmak için ağrı kesici ilaç reçete etmeyi seçebilir.

Diş Ağrısından kurtulmak için sıkça sorulan sorular?

Kısaca tanımlamak gerekirse acılı yanan yeri yani iltihabi reaksiyonu önlemek anlamında kullanılır.
Antiinflamatuar ilaçlar: Asprin, ibuprofen, kortizon tarzı ilaçlardır. Bu ilaçlar ödemler, ağrılar ve ateş düşürmede kullanılır.
Çin üzerinden Dünyaya yayılmış teknikleri olan bir tedavi biçimidir. Bu tedavi biçimi ise bedendeki belirli noktalara ovma yöntemiyle buralarda toplanmış enerji yoğunluğundan kurtulma şeklindedir. Bu şekilde bir rahatlama oluşmaktadır.
Ağrı tamamen geçmez ama azaltılabilir. Ağrıları hızlıca hafifletmek için yukarıdaki yöntemlerden birisini uygulamayı deneyin.
Sıkıntılı süreçlerde en hızlı yolu güçlü bir ağrı kesici denemek olabilir.