Diş çürüğü kısaca diş yapısının tahribatıdır ve hem mineyi ( dişin dış kaplaması ) hem de dişin dentin (içi yapısı) tabakasını etkilemektedir.

 

Diş çürüğü, ekmek, tahıl gevrekleri, süt, soda, meyve, kek veya şekerleme gibi karbonhidrat (şeker ve nişasta) içeren yiyecekler dişlerin üzerinde bırakıldığında meydana gelir. Ağızda yaşayan bakteriler bu yiyecekleri sindirerek asit haline getirir. Bakteri, asit, yiyecek artıkları ve tükürük birleşerek dişlere yapışan plak oluşturur. Plaktaki asitler dişlerin mine yüzeyini çözerek dişlerde boşluk adı verilen delikler oluşturur.

 

Diş çürümesini önlemek için:

 

  • Florür içeren bir diş macunu ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Tercihen her yemekten sonra ve özellikle yatmadan önce fırçalamalısınız.
  • Oral-B Interdental Brush, Reach Stim-U-Dent veya Sulcabrush gibi diş ipi veya interdental temizleyicilerle dişlerinizin arasını günlük olarak temizlemelisiniz.
  • Florür içeren bir gargara ile günlük olarak durulayın . Bazı durulamalarda ayrıca plağa neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olan antiseptik bileşenler bulunur.
  • Besleyici ve dengeli yemekler yiyin ve atıştırmalıkları sınırlayın. Diş yüzeyinde kalabilen şeker, simit ve cips gibi karbonhidratlardan kaçının. Yapışkan yiyecekler yenirse, hemen ardından dişlerinizi mutlaka fırçalayın.
  • Dişlerinizi güçlendiren ek florür kullanımı konusunda diş hekiminize danışın.
  • Diş hekiminize, arka dişlerinizin (azı dişleri) çiğneme yüzeylerine, onları çürümekten korumak için uygulanan diş dolgu macunları (plastik koruyucu bir kaplama) hakkında danışın.
  • Florürlü su için. Çocukları diş çürümelerinden korumak için her gün en az yarım litre florürlü suya ihtiyacı vardır.
  • Profesyonel temizlik ve sözlü muayeneler için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.

 

Araştırmacılar diş çürümesini önlemek için yeni yöntemler geliştiriyor. Bir çalışma, tatlandırıcı ksilitol içeren bir sakızın diş çürümesine neden olan bakterilerin büyümesini geçici olarak geciktirdiğini bulundu.

Ek olarak, zamanla yavaş yavaş florür salan ve daha fazla bozulmayı önlemeye yardımcı olacak çeşitli materyaller araştırılmaktadır. Bu malzemeler dişlerin arasına veya dişlerin çukur ve çatlaklarına yerleştirilecektir. Erken çürükleri tersine çevirebilen ve “iyileştirebilen” diş macunları ve ağız gargaraları da araştırılmaktadır.