Stres, anormal ısırma, çarpık dişler veya belirgin bir sebep olmaksızın diş gıcırdatma zararlı bir alışkanlıktır. Bruksizm olarak ta adlandırılan bu diş sorunu yaygındır, ancak hızla komplikasyonlara yol açabilir.
Diş gıcırdatmanın en bilinen tehlikeleri şunlardır:
Diş Ağrısı ve Hasarları
Diş gıcırdatma, dişlerin dış koruyucu tabakası olan mineyi aşındırır. Zamanla bu, çatlaklar, talaşlar ve kırıklar dahil olmak üzere diş hasarını sürdürme riskinizi artırır. Diş hasarının yanı sıra, gıcırdatmanın etkisi de diş ağrısına neden olabilir.
Diş eti çekilmesi
Diş eti çekilmesi, diş etlerinin dişlerden çekilmesi ve kök yüzeylerinin ortaya çıkması ile oluşur. Diş eti çekilmesi en sık diş eti iltihabının bir sonucu olarak ortaya çıkarken, adreslenmemiş bruksizmden de kaynaklanabilir. Dişlerinizi gıcırdatmanın basıncı diş etlerinin çekilmesine neden olarak diş hassasiyeti, diş eti hastalığı, diş çürümesi ve hatta diş kaybı gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.
Baş ağrısı
Bruksizmin baş ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni, dişlerinizi gıcırdatmanın ilgili tendonları, kasları ve eklemleri zorlamasıdır. Sonuç olarak, şakakların etrafında donuk bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bazen hastalar kulak ağrısı ve hatta migren de yaşarlar. Yani sürekli bir baş ağrınız var ise bu konuyu bir düşünmenizi önerebiliriz.
TME Bozukluğu
TME bozukluğu, çene kemiğini kafatasına bağlayan temporomandibular eklemi (TME) etkileyen bir durumdur. TME bozukluğu olan hastalarda diğer semptomların yanı sıra çene ağrısı, çiğnemede güçlük, çene ekleminin kilitlenmesi ve kulaklarda çınlama (kulak çınlaması) görülür.
Diş gıcırdatma, TME bozukluğunun yaygın bir nedenidir. Tedavi edilmediği takdirde, TME bozukluğu kronik çene ağrısına, çene fonksiyonunun azalmasına ve diş problemleri riskinin artmasına neden olabilir.
19th Avenue Dental’de, uzun vadeli komplikasyonları önlemek için bruksizmin üstesinden gelmenize yardımcı olabiliriz. Özel bir gece koruyucu, siz uyurken dişlerin bruksizmden etkilenmesini önleyebilir.