Genel olarak, çoğu takma diş ağrısından şikayet etmez. Bu kozmetik diş hekimliği seçeneği minimum rahatsızlık sunar. Bununla birlikte, hastaların ağrı, şişlik ve iltihaptan muzdarip olabileceği zamanlar vardır.
Protez ağrısı oldukça rahatsız edici olabilir. Ama iyi haber şu ki, bunu önlemenin ve biraz rahatlamanın yolları var.
Aşağıda protez ağrısını azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz 5 şey bulunmaktadır.
1. Protezlerinizin Bakımı
İlk olarak, uygun protez hijyeni ve temizliğini uygulamak birkaç nedenden dolayı iyi bir fikirdir. Sadece rahatsızlıktan kaçınmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun süre dayanmalarını sağlar.
Temel Protez Bakım Faaliyetleri şunları içerir:
- Günde İki Kez Fırçalayın : Doğal dişlere çok benzer şekilde, protezlerin günde iki kez fırçalanması gerekir.
- Islatma : Protezlerin de günlük olarak ıslatılması gerekir. Bu, bakterileri (plak) ortadan kaldırmak ve onları dezenfekte etmek içindir. Lütfen dikkat, takma dişlerinizi suda yaklaşık 30 ila 40 dakika bekletin. Bundan daha uzun süre takma dişe zarar verebilir.
- Onları Çıkarın Gece : Uyumadan önce takma dişlerinizi çıkarın ve kuru ve güvenli bir yere koyun. Protezlerinizi bu uzun süre boyunca çıkarmak diş etlerinizin ve ağzınızın dinlenmesini ve rahatlamasını sağlar. Ayrıca protezinizin altındaki diş etlerinde enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Ağrınız varsa, geceleri takma dişlerinizi çıkarmak ağzınızda ağrıyan bölgelerin iyileşmesine de yardımcı olur.
- Genel Ağız Sağlığı : Protez dişlerinizi günde iki kez temizlemekle kalmaz, ağzınızın da bakıma ihtiyacı vardır! Dişlerin içinin fırçalanması diş eti enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Günde bir veya iki kez gargara ile durulamak bakterileri yok eder. Uygun ağız hijyeni uygulamak her zaman iyidir. Ayrıca, bu diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
2. Ne Yediğiniz ve İçtiğinize Dikkat Edin
Protezlerinizi ilk taktığınızda , “yumuşak yiyeceklere” ulaşın. Bunun iyi örnekleri çorba, yulaf ezmesi veya pudingdir. “Daha sert” yiyecekler tüketmek takma dişlerinize zarar verebilir veya ağzınızı ve diş etlerinizi tahriş edebilir.
Ayrıca, ağzınızdaki tükürük akışını teşvik etmek önemlidir. İstediğiniz son şey ağzınızın kuru olmasıdır, çünkü bu diş eti tahrişini ve protez sürtünmesini artırır. Yeterli tükürük akışı bunu önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, başka bir iyi fikir, tükürük üretimini teşvik eden bol miktarda sıvı içmektir. Ne yazık ki kahve o listede yok, bu yüzden gün boyunca kafein takviyesine ihtiyacınız varsa, bol su içtiğinizden emin olun!
Meyveler ve çekirdeksiz üzümler, ulaşmak için mükemmel atıştırmalıklardır. Bu arada, cips, çekirdekli ekmek, fındık ve yapışkan şeker gibi sert yiyecekler yememelisiniz.
3. Evde Tedavi Yöntemleri
Evde protez ağrısını hafifletmeye yardımcı olan birçok doğal ilaç vardır .
Bazıları şunları içerir:
- İlk olarak, ağızda tuz ve su ile çalkalamak veya gargara yapmak, herhangi bir diş eti şişmesini veya yarasını azaltabilir.
- Aloe vera jelini iltihaplı diş etlerinin üzerine koyun. Bu, ağrılı veya şişmiş bölgeyi yatıştırır ve iyileştirir. Uygulamadan sonra yaklaşık bir saat yemek yemekten kaçının.
- Siyah çay protez ağrısına yardımcı olabilir. Islak siyah çay poşetlerini doğrudan rahatsızlık olan bölgeye yerleştirebilirsiniz. Son olarak, bazıları bu çayı genel olarak tüm diş eti sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için bir gargara olarak kullanır.
- Zerdeçal, çoğu sağlık gıda perakendecisinde, Hint ve Asya marketlerinde ve ayrıca yiyecek satan iyi stoklanmış büyük kutu zincirlerinde bulunabilen bir baharattır. Diş eti iltihabı, şişme ve ağrı ile yardımcı olur. ¼ çay kaşığı zerdeçal ile biraz suyu karıştırarak macun yapabilirsiniz. Etkilenen bölgelere nazikçe masaj yapın ve beş dakika bekletin.
- Karanfil, takma diş ağrısı için mükemmel bir ev ilacıdır. Öğütülmüş karanfilleri biraz zeytinyağı ile karıştırın ve uygulayın. Beş dakika bekleyin, ardından alanı ılık suyla durulayın.
4. Alerjiler
Yapıştırıcılar, temizleme solüsyonları ve protezlerdeki malzemelerin kendisi alerjiye neden olabilir. Sonuç olarak Diş etlerinde şişme ve rahatsızlık. Ağız ülserleri de gelişebilir.