Diş dolgusu işlemini yaptırmış olan hastalarda bir takım durumlarda hassasiyet durumu oluşabilmektedir. Bu hassasiyetleri ise öyle sınıflandırmak daha doğru olmaktadır;
Dolgudan sonra oluşan ağrı durumu:
Dolgu işlemi öncesi yapılanlardan ilki dolgu yapılacak dişin çürük alanlarını temizleme işlemdir. Bu çürükler bazen oldukça derinlerde olabilmektedir. Bazen dişinizin sinirlerine kadar gidebilen çürükler söz konusu olabilmektedir. Bu temizleme işlemi sırasında hasta anestezi ile işlem yapıldığından anlık işlem yapılırken herhangi bir acı hissetmezler. Uygulamayı yapan hekim dolgunun alt kısmına hem dişinizin sinirlerindeki ağrıyı alması hem de yapılacak dolgu işleminin sinirlerden uzaklaştırması için ara kısma bir ilaç sürer. Sonrasında üzerine dolguyu birleştirmeye yarayan sıvıyı sürmektedir. En son dolgu işlemi yapılır.
bu işlem sonrası 20 güne kadar ağrı kalmaması gerekir. Eğer bu süre içinde ağrı ve sızlamalar geçmiyor ise kanal tedavisi yapılması gerekiyor. Bu işlem ihmal edildiğinde dişinizi kaybedebiliyorsunuz.
Dolgudan sonra soğukta ağrı olması:
Üstteki temizleme ve dolgu işleminden önce eğer çürüklerin yeterince temizleme işlemi yapılmadıysa soğuk gibi durumlarda soğukta hassasiyet oluşmaktadır. Bun en büyük sebeplerinden birisi dolgunuzun kenarlarında açıklık kalmasıdır. Bu gibi bir durumda dolgunuzu yapan hekime tekrar başvurmanız ve işlemi tekrar yaptırmanız gerekmektedir.
DİKKAT: Bu aralık kalmış dolgu dişinizi daha fazla çürütür ve en sonunda dişinizi kaybedebilirsiniz.
Dolgudan sonra üstüne basınca ağrı:
Yapılan dolgu işleminde boyut farkı olduğunda ağrı yapabilmektedir. Dolgu işlemi anestezi ile uygulandığından yükseklik farkını sizde o an anlamayabilirsiniz. Bu yükseklik ağrısı dolgu bittikten sonra ortaya çıkmaktadır. Dolgu yüksekliği basit bir işlem olup dolgunuzu yapan hekime gittiğinizde fazlalğı alır ve Bir veya İki gün içinde dolgu boyut farkı ağrısı geçmektedir.