Hamilelikte çürük diş ağrıları nasıl geçer?
Hamilelik dönemi vücudun hemen hemen her yerinde değişikliklerin meydana geldiği bir süreçtir. Mide bulantıları, ödem toplamalar, kilo alma gibi özellikle gözle de görülebilen bu değişikliklerin yanı sıra gözle görülmeyen pek çok değişiklikte söz konusu olmaktadır. Bu süreçte bebeğiniz ve kendi sağlığınız ve geleceğinizle ilgili düşünmeniz gereken o kadar çok şey varken bir de dış ağrısı veya diş sancıları hayatınıza girebilmektedir. Bu yazıda, sizleri hamilelikte diş ağrınız olduğunda neler olduğunu ve bu dönemde zorlu diş problemlerinden en iyi şekilde nasıl kaçınabileceğinizi anlatmaya çalışıyoruz.
Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?
Değişen bedenle birlikte artık siz iki bir cansınız. Bu nedenle vücut belirli tepkiler veriyor. Bunlardan bir tanesi de diş etlerinin şişmesidir. Bu durum oldukça belirgin olmakla birlikte düş çürükleri ve iltihaplanmalar da normal zamanlardan daha fazla belirgin ve baskın olabilmektedir. Bunun neden olduğunu daha iyi anlayabilmeniz için hamilelikte diş ağrısının bazı nedenlerine bakmamız gerekir ki bu nedenler şöyledir:
- Beslenme şeklinin değişmesi,
- Diş eti iltihaplarının normalden daha fazla belirgin olması,
- Özellikle sabah bulantı ve kusmalar,
- Kalsiyum Eksikliği,
- Hijyen sorunları
Beslenme şeklinin değişmesi
Hamilelik sürecinde her anne adayı normal durumlara göre ve anlık farklı beslenebilmektedir. Özellikle bazı anne adayları çok ekşi, çok tatlı veya çok tuzlu gibi besinler tüketiyor. Bu durum istemesek te dişlere olması gerekenden daha fazla asit ve partikülün sonuçlarına maruz kalması demek oluyor. Aşınan diş ise olması gerekenden çok daha önceden aşınıp ağrılı sürece girebiliyor.
Diş eti iltihaplarının normalden daha fazla belirgin olması
Hamilelik hormonal durumların tavan yapması demektir. Bu oluşan yükselti ise diş etlerinin hızlıca şişmesi ve iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Hatta bazı kişilerde bu durum şişli apseli oldukça şiddetli ağrılara dönüşebilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Anne adaylarından hemen hemen yarısından fazlası hamilelik sürecinde bir diş sorunu yaşamaktadır.
Özellikle sabah bulantı ve kusmalar
Kusma sonucunda mide asidi ağzınıza gelir ve diş etlerinde ve dişinizde aşınmalara ve sorunlara yol açmaya başlar. Bu süreç ne kadar uzarsa sizde de diş ve diş eti sorunları o kadar kısa süre içerisinde başlamaktadır.
Kalsiyum Eksikliği
Hamile bayanlar çocuklarının içerideki gelişimlerini en iyi derecede sağlayabilmek için oldukça fazla kalsiyum almak zorundalar. Çünkü evladınız sizin bedeninizdeki kalsiyumu hızla tüketmektedir. Siz desteklerle birlikte kalsiyum almaz iseniz dişleriniz güçsüzleşir ve ağrılı ve sancılı bir hal almaya başlar. Bu dönemde güçlü dişler için kalsiyum almak şarttır.
Hijyen sorunları
Hamilelik sürecinde bazı hassasiyetler ortaya çıkar örneğin tat, koku gibi rahatsız eden durumları gibi hallerdir. Bazı anne adayları diş macunun kokusuna ve tadına dayanamayabiliyor ve akabinde bu durum da ağız hijyeni ve temizliği sorunları ortaya çıkartıyor. Ağzınızı ve dişlerinizi temizlemenin mutlaka bir yolunu bulmalısınız. Belki de doğal temizleme yöntemlerini tercih edebilirsiniz örneğin misvak kullanmak gibi.
Önemli sorulardan birisi de;
Hamileyim dişim ağrıyor ne yapmam gerekiyor?
Bu sorunun cevabını sizin evde yapabileceğiniz neler var gibisinden cevaplamaya çalışıyoruz. Çok şiddetli bir ağrınız var ise de lütfen bir uzman hekimle görüşün.
Basit önlemlerle hamilelik sürecindeki diş ağrılarınızı hafifletmeniz mümkün. Bu basit işlemler ise şu şekilde;
• Diş ve ağız bakımızı sürekli yapın ihmal etmeyin,
• Mutlaka Gargara yapın,
• Ara sıra gelen ağrılar için de soğuk kompres yöntemini deneyebilirsiniz,
• Dişinize çok ağrılı da olsa kesinlikle kolonya, aspirin, alkol koymayın bu durum kısa sürede rahatlatır ama ağzınızda yaralar olmasına sebep olur ve ağrı daha şiddetli olarak geri gelir,
• Beslenmenize mutlaka dikkat edin aşırı tuz ve şekerden imkanlar dahilinde kaçınmaya çalışın.