Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi ayrıca oral apse veya diş apsesi olarak da adlandırılabilir . Bir irin(nedir?) toplanmasıyla sonuçlanan lokalize bir enfeksiyondur.

Diş etlerinde veya dişlerde uzun süreli irin birikmesi, bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle oluşan apseyi tetikler. Enfeksiyon dişlerin çevresindeki yapıları etkiler ve kalıcı diş ağrılarına ve diğer semptomlara neden olabilir.

Bir dişin etrafındaki farklı bölgelerde oluşabilen üç ana tip oral apse vardır ve bunlar sırasıyla şu şekildedir:

1-Dişeti Apsesi (Dişeti Apsesi)

Dişeti apsesi diş eti apsesi olarak da adlandırılabilir . Diş etleri ve dişler arasında oluşan ağrılı ve hızla genişleyen bir lezyondur. Bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur.

Dişeti apsesinin en yaygın nedeni yabancı bir cismin etkisidir. Bu patlamış mısır, kürdan kıymığı veya başka bir şey olabilir.

Başlangıç ​​evrelerinde, diş eti apsesi parlak, pürüzsüz bir yüzeye sahip kırmızı bir şişlik olarak ortaya çıkar. Yaklaşık 48 saat sonra apse sivrileşir ve ilerledikçe patlama riski daha yüksektir.

2-Periodontal apse

Bir periodontal apse, diş eti dokusunda oluşan bir irin cebidir. Bu apse, diş etlerinden dışarı taşan ve dokunmaya duyarlı parlak, pürüzsüz bir şişlik olarak görünür. Apse etrafındaki diş veya dişler de hassaslaşabilir veya gevşeyebilir.

Tipik olarak periodontal hastalığı olan hastalarda periodontal apse gelişir . Bu, kalıcı kemik kaybıyla sonuçlanan diş eti hastalığının ileri aşamasıdır.

Uzun süreli diş plağı ve sertleşmiş tartar (taş) oluşumu periodontitisi başlatır. Diş taşı diş etlerinin altında (subgingival), diş etleri arasında ve diş eti çizgisi boyunca bulunur. Diş taşı ancak pullanma ve kök düzeltme tedavisi ile kaldırılabilir .

3-Periapikal Apse

Diş kökünde periapikal apse oluşur. Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle gelişen bir irin cebinden oluşur. Bakteriler önce dişin en iç kısmına (diş özü) bir boşluk, çatlak veya talaş yoluyla girer.

Diş özü sinir, kan damarları ve bağ dokularını içerir. Dişin siniri yoluyla duyusal innervasyon (stimülasyon) sağlar. Bakteriler pulpayı geçtikten sonra köke kadar yayılarak apse oluşturabilir.

Enflamasyon, şişme ve ağrı tipik olarak apsenin oluştuğu diş kökünün ucunda meydana gelir.

Özet Olarak:

Diş apsesi, ağızdaki bakteriyel bir enfeksiyondan gelişen ağrılı bir irin cebidir. Üç tip vardır: dişeti , periodontal ve periapikal apseler’dir.

Diş Apsesi Aşaması

Diş apsesi, diş çürüğünün sonraki aşamalarından biridir. Diş apsesi aşamaları şunları içerir:

1. Emaye Çürümesi

İlk aşama dişlerinizin ilk tabakasının (emaye) zarar görmesidir. Emaye çürüğü genellikle dişlerinizde plak birikmesinden kaynaklanır. Bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmeyebilir. Diğerleri diş hassasiyeti yaşayabilir veya dişlerinde lekeler oluşabilir.

2. Dentin Çürümesi

Mine çürüğünüzü tedavi etmezseniz, dişinizin bir sonraki tabakasına ilerleyecektir. Dentin sarımsı ikinci tabakadır. Birçok kişi bu aşamada artan diş hassasiyeti yaşayacaktır. Diğerlerinde dişinizde küçük bir delik gelişebilir.

3. Pulpa Çürümesi

Yumuşak iç pulpa diş yapınızın en derin tabakasıdır. Bakteriler bu tabakaya ulaşırsa dişin sinirine saldırabilirler. Bu genellikle şiddetli diş ağrısına neden olur. Sonunda dişin siniri ölür, bu da apsenin oluşmaya başladığı zamandır.

4. Apse Oluşumu

Bakteriler hamurunuza ulaştığında, diş etlerinize veya çene kemiğinize daha derine yayılmaya başlayabilir. Diş etleriniz şişmeye başlayabilir ve diş etlerinizde küçük bir şişlik görebilirsiniz. Bu, dişlerinizde, diş etlerinde ve çevre dokularda zonklayıcı bir ağrı gibi hissedebilir.

5. Ciddi Komplikasyonlar

Diş apsenizi tedavi etmezseniz, ciddi semptomlara yol açabilir. En yaygın olanları:

  • Diş kaybı – şiddetli diş çürüğü dişinizin kırılmasına veya düşmesine neden olabilir
  • Sepsis — bakteriler kan dolaşımınıza yayılabilir ve hayatı tehdit eden bir enfeksiyon olan sepsise neden olabilir.

Özet

Diş apsesinin altı aşaması, mine çürümesi, dentin çürümesi, pulpa çürümesi, apse oluşumu ve komplikasyonları içerir. Tedavi edilmediği takdirde sepsis (ölümcül kan enfeksiyonu) ve/veya diş kaybı gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Diş Apsesinin Nedenleri Nelerdir?

Diş apselerinin birincil nedeni, ihmal edilen ağız bakımı nedeniyle plak oluşumudur. Bu, fırçalamamayı, diş ipi kullanmamayı veya düzenli olarak florür kullanmamayı içerir. Diş apseleri ile ilişkili diğer risk faktörleri şunları içerir:

Yaralanmalar ve Hasar

Yaralanmalar, diş hasarı veya derin diş çatlakları, bakterilerin dişlerin veya diş etlerinin daha derin kısımlarına yayılmasına izin verir. Bu apseye neden olabilir.

Temel Tıbbi Durumlar ve İlaçlar

Daha zayıf bağışıklık sistemi olan veya ciddi sağlık sorunları için ilaç kullanan kişilerde apse gelişme riski daha yüksektir. Buna kemoterapi hastaları, steroidler ve diyabetli kişiler dahildir.

Şekeri Yüksek Zayıf Diyetler

Şekerli ve işlenmiş gıdalar yemek diş plağı ve diş taşı oluşumuna neden olur. Uygun fırçalama, temizleme ve diş ipi kullanma olmadan diş çürüğü gelişebilir. Tedavi edilmeyen çürük daha sonra diş apsesine neden olabilir.

Özet

Diş apselerine kötü ağız hijyeni/tedavi edilmemiş diş enfeksiyonları neden olur. Risk faktörleri arasında ağız travması, zayıflamış bağışıklık sistemleri, kötü beslenme ve diş çatlakları sayılabilir.

Diş Apsesinin Belirtileri

Diş apsesinin tipine ve ne kadar süredir ilerlediğine bağlı olarak yaygın semptomlar şunları içerebilir:

  • Etkilenen dişin yakınında şiddetli diş ağrısı ve zonklama. Bu, diş etlerini, diş kökünü veya doğrudan dişi içerebilir. Ağrı tipik olarak aniden gelir ve gider
  • Boyun ve/veya çenede ağrılı, şişmiş lenf düğümleri
  • Apse yakınında kızarıklık, şişme ve iltihaplanma
  • Şişmiş, iltihaplı ve parlak diş etleri
  • Yatarken kötüleşen ve uykuyu bölen ağrı
  • Soğuk, tatlı veya sıcak maddelere karşı diş hassasiyeti
  • Ağzı fırçaladıktan veya çalkaladıktan sonra bile sürekli ağız kokusu
  • Enfeksiyon bölgesinin yakınında gevşek bir diş veya birden fazla gevşek diş
  • Şiddetli kulak, boyun ve/veya çene ağrısı
  • Isırırken veya çiğnerken ağrı
  • Yutma ve nefes almada zorluklar
  • Yüz şişmesi
  • Ateş

Apse patlarsa, ağzınızda kötü bir tat (tuzlu sıvı) ve koku hissedebilirsiniz. Ayrıca enfekte dişte ağrının hafiflediğini hissedeceksiniz. Bu olursa, derhal genel diş hekiminizi arayın .