Diş ağrıları arasında rastlanan ağrılardan birisi de ne yazık ki Hamilelik döneminde oluşan diş ağrılarıdır.  Bu dönemde ilaç kullanamamak bu durumu da zorlaştırabiliyor. Bu konuda hamilelik döneminde oluşan yada oluşabilecek diş ağrılarına değinmeye çalışacağız.

Hamilelikte diş ağrısı çeken gebeler bu süreçte diş ağrısına nelerin iyi gelebileceğini araştırmaktadır. Yaşamımızı her daim etkileyen diş ağrıları gebelik döneminde ilaç kullanılamadığından en yüksek seviyelere ulaşabiliyor.

Hamilelikte diş eti ağrısı

Hamilelik döneminde tüm vücutta değişimler olduğundan en belirgin değişimlerden birisi de diş etlerinde de olmaktadır. Bu önemli değişikliğin en büyük sebeplerinden bir tanesi progesteron ve östrojen seviyelerinin sürekli artmasından dolayı hormonal değişimlerdir.

Dişlerdeki bakteri birikimi hormonla eş zamanlı olarak artmaktadır. Gebeliğinizi yaşayacağınız bu evrede oluşabilecek diş ağrılarının birden fazla sebebi olabilmektedir.

Bun sebepleri madde şeklinde sıralayacak olursak;

  • Çürükler: Gebelik öncesi dişte oluşan çürüklerin artan hormonlarla birlikte daha belirginleşmesi ve seviyelerinin daha hızlanmasıdır. Hele ki gebelik döneminde tüketilecek olan şekeri yüksek besinler daha fazla asit oluşunda bulunacaktır.
  • Diş Minesi Aşınması: Bu durumda diş ağrısı için en belirgin sebeplerdendir. Diş minesi dişin etrafını sarar ve içinin zara görmesini engeller. Fakat asit veya sert gıdalar gibi tüketilen herşey dış katmana zarar verir ve eritir buda aşırı bir hassaslık ortaya çıkartır.
  • Diş eti İltihabı: Ağzımızda üretilen toksinler diş etimize zarar vermektedir.
  • Kalsiyum Eksikliği:  Aslında Hamilelik sürecindeki en önemli ve genelde en belirgin ortaya çıkan sorunlardan birisidir. Bu durum hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından sürekli yeteri kadar takviye olarak alınması gereken bir durumdur.  Beslenmeniz kalsiyum ağırlıklı olmalıdır. Gerekli miktar kadar alınmazsa vücutta depolanmış kalsiyum kullanılmaya başlamaktadır ve bu kullanım sonucu eksilmesi demek dişlerde bir takım belirgin rahatsızlıkların ortaya çıkması demektir.

Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar?

Bu sorunun her bedende değişiklik gösterdiğinden net bir zaman aralığı vermek doğru bir durum değildir o yüzden ortalama olarak gebeliğin tüm süreci boyunca yaşanabilir ama ilk ikinci ay ile 8’inci ay arasında daha fazla belirginlik gösterebilmektedir.

Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?

Bu durumda normal bir kişiye göre daha hassas davranılmalıdır. Ağrı kesiciler doktor tavsiyesi ve verdiği izin kadar kullanılmalıdır.

  1. Doktorunuzun izin verdiği kadar ve size ilacın ismini verdiği ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
  2. Klasik yarım bardak ılık sulu tuz gargarası ile hafifletebilirsiniz,
  3. Ağrıyan diş ile yemek yememeye çalışmalısınız,
  4. Soğuk kompres yöntemiyle sürekli masaj yapmalısınız,

Hamilelikte diş ağrısı çözümü için pek çok kişi ilaç araştırıyor. Bu bağlamda şayet oluşan bir iltihap varsa mecburen bir antibiyotik kullanılması gerekmektedir. Fakat ağrı kesiciler de diş ağrısını dindirici ilaçların başında gelmektedir. Lakin kullanacağınız ne tarz bir ilaç olursa olsun Mutlaka doktorunuzun iznini almalısınız.